woman‎Amalia "Amalia" van Solms gravin van Braunfels‏‎ [I66261]‎
Gedoopt ‎31 aug 1602 Braunfels (Duitsland) op Slot Braunfels, overleden ‎08 sep 1675 's-Gravenhage‎, leeftijd ongeveer 73 jaar, begraven Delft Nieuwe kerk

Gehuwd ‎31 mrt 1625 's-Gravenhage, leeftijd ongeveer 22 jaar (21 jaar gehuwd)
Huwelijks ID nr. 1 (19911)

met:

manFrederik Hendrik van Oranje prins van Oranje en graaf van Nassau‏‎ [I62936], leeftijd bij huwelijk 41 jaar, zoon van Willem "Willem" van Oranje prins van Oranje en Louise de Coligny‏.
Alias: Stedendwinger, geboren ‎29 jan 1584 Delft, gedoopt ‎12 jun 1584 Delft Nieuwe Kerk, overleden ‎14 mrt 1647 's-Gravenhage‎, leeftijd 63 jaar, begraven Delft Nieuwe Kerk, 1e gehuwd/ relatie met: N.N., ‎2e huwelijk met: Amalia "Amalia" van Solms gravin van Braunfels
Vanwege zijn succesvolle belegeringen kreeg hij de bijnaam 'stedendwinger'.

In 1625 volgde hij zijn overleden halfbroer Maurits van Oranje op als stadhouder van de soevereine provincies Holland, Zeeland, Utrecht, Gelderland en Overijssel en als opperbevelhebber van het Staatse leger. Het stadhouderschap over de Landschap Drenthe en Stad en Lande verwierf hij in 1640. De Republiek was tijdens zijn gehele leven verwikkeld in de Tachtigjarige Oorlog met het Spaanse Leger van Vlaanderen.

Als legeraanvoerder gaf hij, evenals Maurits, de voorkeur aan het belegeren van steden en het mijden van veldslagen. De geduchte veldheer veroverde op die manier onder andere Groenlo, Maastricht, Schenkenschans, Breda en Hulst. Zijn grootste overwinning was die van 's-Hertogenbosch in 1629.

Als staatsman had hij te maken met het in de tijd van Maurits ontstane binnenlands conflict tussen de remonstranten en de contraremonstranten, dat protestanten in het hele land verdeelde.
Behendig bleef hij een positie in het midden innemen om beide partijen afhankelijk van hem te houden en verschilde hierin met zijn voorganger. Na het beleg van Breda in 1637 kregen de remonstranten de overhand in Holland en door de op handen zijnde vrede werd het voor de stadhouder moeilijker de oorlog gefinancierd te krijgen. Een jaar na zijn dood kwam met de Vrede van Münster een eind aan de oorlog met Spanje.

Op persoonlijk vlak vond hij het belangrijk zijn prestige en vorstelijke allure in Europa te verhogen. Hij liet grootse paleizen bouwen, had een uitgebreide kunstverzameling en hield uitbundige feesten.

Kind:

1.
womanHenriëtte Catharina van Nassau vorstin van Anhalt-Dessau‏‎ [I66260]
Gedoopt ‎10 feb 1637 's-Gravenhage, overleden ‎03 nov 1708 Dessau (Duitsland) Op Slot Oranienbaum‎, leeftijd ongeveer 71 jaar


Voor meer informatie, neem contact op met Terry van Erp. raamsdonkshistorie.nl