man‎Otto I van Gelre en Zutphen graaf van Gelre (1182-1207)‏‎ [I66353]‎, zoon van Hendrik I van Gelre graaf van Gelre graaf Geldern en Wassenberg en Agnes van Arnstein‏.
Gedoopt ‎± 1150, overleden ‎25 aug 1207‎, leeftijd ongeveer 57 jaar, begraven Kamp-Lintfort (Duitsland) Klooster Kamp
Hij nam deel aan de derde Kruistocht (1189-1192) en nam daarin deel aan de belegering van Konya en aan het beleg van Akko. Otto was een van de laatste edelen uit de lage landen die terugkeerden van de kruistocht. Otto koos partij voor de keizer en tegen de graven van Holland en de hertogen van Brabant. Hij steunde Lodewijk II van Loon tijdens de Loonse Oorlog.

In 1190 werd hij als eerste graaf van Gelre en Zutphen genoemd. De betreffende oorkonde is de stadsbrief aan Zutphen. Otto verleende Zutphen als eerste Gelderse stad stadsrechten. Zijn zoon Gerard III en kleinzoon Otto II zouden dit Zutphense recht als model gebruiken voor de stadsprivileges van diverse andere Gelderse steden, waarmee Zutphen de moederstad van het Gelderse graafschap werd. De datering van de oorspronkelijke oorkonde is vermoedelijk 1194 en 1195. Het bewaarde afschrift is dat van Gerard III.

Toen de graaf van Steinfurt zijn deel van de Heerlijkheid Bredevoort verkocht aan Engelbert II van Berg (de bisschop van Münster) en de graaf van Lohn zijn deel overgaf aan graaf Otto begon de strijd om het gehele bezit van de heerlijkheid tussen Münster en Gelre. Die strijd duurde twee eeuwen. Omstreeks 1388 verleende Otto stadsrechten aan Bredevoort.

Gehuwd ‎± 1184, leeftijd ongeveer 34 jaar (ongeveer 23 jaar gehuwd)
Huwelijks ID nr. 1 (19936)

met:

womanRichardis van Beieren‏‎ [I66354], leeftijd bij huwelijk ongeveer 11 jaar
Gedoopt ‎± 1173 Helheim (Duitsland), overleden ‎07 dec 1231 Roermond‎, leeftijd ongeveer 58 jaar, begraven Roermond in de Abdij van Roermond
Richardis was een belangrijk persoon in de Gelderse politiek. Haar familie voerde dezelfde leeuw in haar wapen als de Gelderse graven.
Zij was diepreligieus. Na het overlijden van Otto I in 1207 liet ze een woning bouwen op de Elberg in de buurt van het kluizenaarsklooster Bethlehem bij Doetinchem waar zij van tijd tot tijd verbleef. Daar wijdde zij zich aan God en zij steunde de kloostergemeenschap. De Gelderse graven hadden nauwe banden met de cisterciënzer orde met name met het klooster Kamp. Samen met haar man was Richardis lid van de gebedsgemeenschap van de abdij van Altenberg. Einde 12de eeuw had Otto I het plan zelf een cisterciënzer klooster te stichten maar had dit niet ten uitvoer gebracht.
Tien jaar na het overlijden van haar man wilde Richardis toetreden tot deze orde. Omdat Gelre geen cisterciënzer klooster bezat stichtte haar zoon graaf Gerard III in 1218 in Roermond het Onze-Lieve-Vrouwenmunster. Richardis werd de eerste abdis van deze vrouwenabdij. De abt van de abdij Kamp werd als visitator aangesteld.

In 1228 stichtte zij het klooster Mariënhorst bij Deventer. Richardis overleefde haar zoon Gerard III graaf van Gelre die in 1229 overleed. Haar kleinzoon Otto II graaf van Gelre en Zutphen verleende in 1231 stadsrechten aan Harderwijk. Waarschijnlijk zijn deze rechten in opdracht van Richardis overgeschreven van de Roermondse rechten.

Kind:

1.
womanMachteld "Mechteld" van Gelre en Zutphen gravin uit het Huis Wassenberg‏‎ [I66352]
Gedoopt ‎± 1200, overleden ‎28 okt 1247‎, leeftijd ongeveer 47 jaar


Voor meer informatie, neem contact op met Terry van Erp. raamsdonkshistorie.nl