man‎Karel "Karel" de Grote koning‏‎ [I80000]‎, zoon van Pepijn "Pepijn" der Franken koning en Betrade Bertha van Laon‏.
Alias: der Franken, geboren ‎(02040742) Ingelheim, overleden ‎(28010814) Aken‎, begraven ‎(02020814) Aken. Beroep: Koning der Franken / Keizer van het Heilige Roomse Rijk

Huwelijk/relatie
Huwelijks ID nr. 2 (24335)

met:


Geen relatie

Kind:

1.
woman‎Hruodhaid "Hruodhaid" der Franken‏‎ [I80321]‎
Geboren ‎(IN 787), overleden ‎(NA 800)‎



2e huwelijk/ relatie
man‎Karel "Karel" de Grote koning‏‎ [I80000]‎, zoon van Pepijn "Pepijn" der Franken koning en Betrade Bertha van Laon‏.

Huwelijk/relatie
Huwelijks ID nr. 2 (24336)

met:


Geen huwelijk

Kind:

1.
woman‎Ruothild "Ruothild" der Franken‏‎ [I80323]‎
Geboren ‎(CIRCA 790), overleden ‎(24030852)‎. Beroep: abdis van Faremoutiers



3e huwelijk/ relatie
man‎Karel "Karel" de Grote koning‏‎ [I80000]‎, zoon van Pepijn "Pepijn" der Franken koning en Betrade Bertha van Laon‏.

Huwelijk/relatie
Huwelijks ID nr. 2 (24337)

met:


Geen huwelijk

Kind:

1.
woman‎Adalthrude "Adalthrude" der Franken‏‎ [I80325]‎



4e huwelijk/ relatie
man‎Karel "Karel" de Grote koning‏‎ [I80000]‎, zoon van Pepijn "Pepijn" der Franken koning en Betrade Bertha van Laon‏.

Huwelijk/relatie
Huwelijks ID nr. 2 (24338)

met:


Geen huwelijk

Kinderen:

1.
man‎Drogo "Drogo" der Franken‏‎ [I80327]‎
Gedoopt ‎(07060801), overleden ‎(08120855)‎. Beroep: vanaf 818 geestelijke / in 820 Abt van Luxeuil / vanaf 823 bisschop van Metz / vanaf 834 aartsbisschop en aartskapelaan van Lodewijk de Vrome

2.
man‎Hugo "Hugo" der Franken‏‎ [I80328]‎
Geboren ‎(IN 802), overleden ‎(14060844)‎. Beroep: vanaf 818 geestelijke, monnik in de abdij van Charroux / vanaf 822-823 abt van Saint-Quentin / vanaf 836 Abt van Saint-Bertin / vanaf 834 tot 840 aartskanselier van Lodewijk de Vrome



5e huwelijk/ relatie
man‎Karel "Karel" de Grote koning‏‎ [I80000]‎, zoon van Pepijn "Pepijn" der Franken koning en Betrade Bertha van Laon‏.

Huwelijk/relatie
Huwelijks ID nr. 2 (24339)

met:


Geen huwelijk

Kind:

1.
man‎Theoderich "Theoderich" der Franken‏‎ [I80330]‎
Geboren ‎(IN 807), overleden ‎(NA 818)‎. Beroep: in 818 geestelijke geworden



6e huwelijk
man‎Karel "Karel" de Grote koning‏‎ [I80000]‎, zoon van Pepijn "Pepijn" der Franken koning en Betrade Bertha van Laon‏.

Gehuwd ‎jan 783
Huwelijks ID nr. 2 (24252)

met:

womanFastrade‏‎ [I80025], dochter van Radulf Graaf en N.N.‏.
Overleden ‎(10080794) Frankfurt am Main

Kinderen:

1.
woman‎Theodrada "Theodrada" der Franken‏‎ [I80318]‎
Geboren ‎(IN 785), overleden ‎(09010853) klooster Schwarzach am Main‎. Beroep: abdis van Argenteuil

2.
woman‎Hiltrude "Hiltrude" der Franken‏‎ [I80319]‎
Geboren ‎(IN 787), overleden ‎(NA 800)‎



7e huwelijk
man‎Karel "Karel" de Grote koning‏‎ [I80000]‎, zoon van Pepijn "Pepijn" der Franken koning en Betrade Bertha van Laon‏.

Gehuwd ‎(CIRCA 768)
Huwelijks ID nr. 2 (24250)

met:

womanHimiltrude‏‎ [I79920]
Geboren ‎(CIRCA 742), overleden ‎(CIRCA 780)‎
was de eerste vrouw van Karel de Grote en de moeder van Karels eerst geboren zoon Pepijn de Gebochelde.

Er is weinig bekend over de afkomst van Himiltrude. Paulus Diaconus beschrijft haar als een "adellijk meisje". Het voorkomen van haar naam in de broederschap boeken van Allemannense kloosters suggereert een relatie met de Alemannen of Elzasische adel, terwijl andere bronnen haar vermelden als de dochter van een Bourgondische graaf en de kleindochter van Grimbert (graaf van Parijs). Het is echter niet mogelijk om enige politieke gevolgtrekkingen te maken van Karel de Grote's relatie met Himiltrude.

In het ridderlied (chanson de geste) Girart de Vienne van de 12-eeuwse dichter Bertrand de Bar-sur-Aube wordt verhaald hoe Karel de Grote volgens de wet trouwde met de weduwe van een Bourgondische hertog. Zij was eerst aan Girart de Vienne beloofd, maar toen hij haar zag besloot Karel zélf haar ten huwelijk te vragen. Ze gaf de voorkeur aan Girart, maar die wilde wachten. Verontwaardigd ging ze daarop direct op Karels huwelijksvoorstel in. Ze bleef echter wrok koesteren. Op de huwelijksnacht, toen Girart zijn leenheer Karel de voet wilde kussen, omdat hij Vienne in leen had gekregen, schoof ze haar voet voor die van haar bruidegom Karel. Zo kuste Girart dus haar de voet, zonder daar weet van te hebben. Toen ze hierover vertelde aan de jonge Aymeri de Narbonne, later de vader van Willehalm-Willem met de Hoorn, werd die zó woedend dat hij haar met een mes wilde neersteken. Net op tijd wist zij weg te duiken. Aymeri keerde terug naar Vienne, de stad van zijn oom Girart. Karel zette de achtervolging in en belegerde de stad zeven jaar. Girart's drie beroemde broers Hernaut de Biaulande, Milon de Puglia en Renier de Geneva waren ook in Vienne. Uiteindelijk werd er vrede gesloten tussen Girart en Karel en tijdens het feest werd besloten dat Roeland met Aude zou trouwen. Door de Slag bij Roncesvalles in 778, waarin Roeland sneuvelde, is het daar niet van gekomen. Over de koningin geen woord meer in het verhaal.

Kind:

1.
man‎Pepijn der Franken‏‎ [I80028]‎
Alias: de Gebochelde / Pepijn met de bult, geboren ‎(CIRCA 767), overleden ‎(CIRCA 811) Prüm‎. Woonplaats: Prüm
Pepijn met de bult of de gebochelde (ca. 767 - 811) was de oudste zoon van Karel de Grote. Zijn moeder was de Frankische edelvrouw Himiltrude. Mogelijk had Pepijn te kampen met kyfose na zijn geboorte, waardoor hij de bijnaam 'de gebochelde' of 'met de bult' kreeg. Hij bleef aan het hof wonen, zelfs nadat Karel de Grote zijn moeder wegstuurde en trouwde met Hildegard, rond het jaar 781. Pepijns halfbroer Carloman werd herdoopt onder de naam 'Pepijn van Italië', dit leidde tot de beslissing van Karel de Grote om de oudere Pepijn te onterven, dit omwille van meerdere mogelijke redenen. In 792 kwam Pepijn met de bult in opstand tegen zijn vader met een groep Frankische edellieden. Hun complot werd ontdekt en verijdeld voor ze hun samenzwering ten uitvoer konden brengen. Karel de Grote verlichtte Pepijns straf, in plaats van de doodstraf kreeg hij eerst de tonsuur en werd hij verbannen naar het klooster van Prüm. Sinds zijn dood in 811 was Pepijn vaak het onderwerp van vele historische uitgaven.

De omstandigheden rond Pepijns geboorte blijven onduidelijk volgens historici, meer specifiek als we kijken naar de al dan niet wettige verbintenis tussen Karel de Grote en Pepijns moeder. Volgens de meeste Karolingische bronnen zou Karel de Grote geen wettige verbintenis hebben met Himitrude. Einhard, een Frankische geschiedschrijver, schrijft zelfs dat Pepijns moeder een 'concubine' of 'bijzit' was en hij neemt Pepijn niet op in een opsomming van de nakomelingen van Karel de Grote. Einhard verwijst wel naar Himitrude als mogelijke moeder van Karel de Grote.

Mogelijk was de verbintenis tussen Karel de Grote en Himitrude een Germaanse vorm van huwelijk, die niet als wettig werd gezien. Paulus Diaconus schreef dat Pepijn met de bult geboren is uit een concubine voor een wettige verbintenis maar wat hij precies bedoelde is onduidelijk: hij verklaart niet duidelijk of Karel de Grote dan helemaal niet wettig of pas na de geboorte gehuwd zouden zijn. Paus Stefanus III omschreef de verbintenis als wettig in een brief aan Karel de Grote. Maar hij wilde verhinderen dat Karel de Grote een verbintenis aanging met Desiderata van Lombardije, dochter van de Lombardijse koning Desiderius. Nadat Karel de Grote het advies van Stefanus III in de wind sloeg en huwde met Desiderata werd het verhaal van Himitrude vergeten. Het is ook mogelijk dat de wrevel van Karel de Grote jegens zijn misvormde zoon ertoe bijdroeg om te scheiden van Himitrude op het moment dat hij een betere mogelijkheid zag. Nog een andere mogelijkheid is dat men op zoek moest naar verklaringen om een andere erfgenaam naar voren te kunnen schuiven eens Pepijn zijn bochel begon te krijgen.

Het enige waar men zeker over is, is dat Karel de Grote een kind heeft gekregen met Himitrude, de vrouw waar hij al dan niet een wettige verbintenis mee had.

Karolingische aristocraten noemden hun kinderen vaak naar succesvolle voorouders. Deze gewoonte was meer dan alleen een verering naar hun gestorven voorouders, ze geloofden dat het ook een manier was om hun kinderen te helpen hun verantwoordelijkheid te nemen om de rol over te nemen van hun voorouderlijke naamgenoten. In de dynastie van Karel de Grote was de naam Pepijn zeer frequent. Pepijn was ook de naam van zijn vader, evenals van vele anderen in de koninklijke familie. De broer en politieke rivaal van Karel, Carloman, doopte zijn eerstgeboren zoon Pepijn nog voor Karel zelfs getrouwd was. Karel zelf was dan ook geneigd zijn eerste zoon Pepijn te noemen, overeenkomend met zijn ambities om zijn zoon erkend te zien als keizer.

Pepijn bleef aan het hof wonen nadat Karel zijn moeder wegstuurde om met Desiderata van Lombardije te huwen rond 770. Pas na het huwelijk van zijn vader met Hildegarde en de geboorte van hun kinderen Karel de Jonge (772) en Carloman (773) als mogelijke mannelijke erfgenamen werd de positie van Pepijn meer onzeker. In 780 of 781 liet Karel de Grote zijn zoon Carloman herdopen tot Pepijn. Vele historici interpreteren dit als het begin van de onterving van Pepijn met de Bult.

In 792 beraamde Pepijn met de Bult een complot om zijn vader van de troon te stoten.
Hierbij kreeg hij hulp van ontevreden Frankische edelen. Het plan werd ontdekt nog voor Pepijn het tot uitvoer kon brengen. Zijn vader verbande hem naar het klooster van Prüm.

Pepijn werd een monnik en sleet zijn dagen in het klooster van Prüm. Het klooster ligt in de buurt van de Rijn en de Moezel, ten noorden van het moderne Luxemburg. Prüm lag ver van het centrum van het rijk van Karel de Grote en was daarom een ideale plaats voor verbanning, ver van politieke intriges en opschuddingen. Pepijn stierf in Prüm in 811, mogelijk aan de pest.



8e huwelijk
man‎Karel "Karel" de Grote koning‏‎ [I80000]‎, zoon van Pepijn "Pepijn" der Franken koning en Betrade Bertha van Laon‏.

Gehuwd ‎(IN 769)
Huwelijks ID nr. 2 (24251)

met:

womanDesiderata‏‎ [I80024]
Alias: Gerperga


9e huwelijk
man‎Karel "Karel" de Grote koning‏‎ [I80000]‎, zoon van Pepijn "Pepijn" der Franken koning en Betrade Bertha van Laon‏.

Gehuwd ‎(30040771) Aken
Huwelijks ID nr. 2 (24197)

met:

womanHildegard "Hildegarde" van de Vinzgouw‏‎ [I79921], dochter van Gerold van de Vinzgouw Graaf en Emma van Alemanie‏.
Geboren ‎(CIRCA 758), overleden ‎(30040783) St. Arnoul de Metz‎

Kinderen:

1.
man‎Pepijn I "Pepijn" der Franken‏‎ [I80311]‎
Beroep: koning van Aquitanië in 838

2.
man‎Karel II "Karel" der Franken‏‎ [I80316]‎
Beroep: koning van het West-Frankische Rijk / keizer in 875/877

3.
woman‎Adelhaid "Adelhaid" der Franken‏‎ [I80308]‎
Geboren ‎okt 774 Zuid-Gallië, overleden ‎(08080774) Zuid-Gallië‎

4.
manKarloman "Karloman" der Franken koning‏‎ [I79948]
Alias: Pippijn, geboren ‎(CIRCA 773), overleden ‎(08070810) Milaan‎, begraven ‎(12070810) Verona in de kerk San Zeno Maggiore . Beroep: als Pepijn koning van Italië / koning der Lombarden
Vergezelde zijn vader naar Italië, alwaar hij werd gedoopt door paus Hadrianus, bij welke gelegenheid zijn naam Karel werd veranderd in Pippijn. Werd te Rome op 15.4.781 tot koning gekroond.

5.
man‎Karel "Karel" der Franken‏‎ [I80307]‎
Alias: Karel de Jongere, geboren ‎(IN 773), overleden ‎(IN 811)‎. Beroep: vanaf 788 koning in Neustrië

6.
man‎Rotrudis "Rotrudis" der Franken‏‎ [I80309]‎
Geboren ‎(CIRCA 775), overleden ‎aug 6810‎

7.
manLodewijk I "Hludowic" der Franken keizer‏‎ [I79918]
Alias: Lodewijk de Vrome, geboren ‎(16040778) Chasseneuil, overleden ‎(20060840) Ingelheim‎, begraven Saint-Arnould. Beroep: koning van Aquitanië
Hij was de koning van Aquitanië vanaf 781, tot 811 (onder voogdijschap van Willem met de Hoorn, neef en paladijn van Karel de Grote. Willem met de Hoorn was een kleinzoon van Karel Martel. Tevens was hij de eerste graaf van Orange). Lodewijk was na de dood van zijn oudere broers Karel en Pippijn door zijn vader tot keizer gekroond en als mederegent aangesteld Aken 11.9.813; alleenheerser 28.1.814; doet zich door paus Stephanus IV opnieuw tot keizer kronen Reims 28.10.816; ontwerpt in Aken juli 817 een regeling van de toekomstige verdeling van zijn rijk (Ordinatio Imperii) welke hij echter in 829 wijzigt ten gunste van de uit zijn tweede huwelijk geboren zoon Karel hetgeen tot een reeks burgeroorlogen leidt; tot afstand gedwongen Çompičgne okt. 833 doch door zijn jongere zoons hersteld Saint-Denis 1.3.834; dit bevestigd door hernieuwde kroning Metz 28.2.835; overl. op een eiland in de Rijn bij Ingelheim 20.6.840, begr. Saint-Arnould bij Metz.

8.
man‎Lotharius "Lotharius" der Franken‏‎ [I80310]‎
Geboren ‎(CIRCA 795), overleden ‎(CIRCA 855)‎

9.
woman‎R. der Franken‏‎ [I80312]‎ PRIVACY FILTER

10.
woman‎B. der Franken‏‎ [I80313]‎ PRIVACY FILTER

11.
woman‎Hildegarde "Hildegarde" der Franken‏‎ [I80314]‎
Geboren ‎(CIRCA 802), overleden ‎(CIRCA 857)‎

12.
man‎Lodewijk II "Lodewijk" der Franken‏‎ [I80315]‎
Geboren ‎(CIRCA 805), overleden ‎(IN 876)‎

13.
woman‎Gisela "Gisela" der Franken‏‎ [I80317]‎
Geboren ‎(CIRCA 820), overleden ‎(CIRCA 874)‎



10e huwelijk
man‎Karel "Karel" de Grote koning‏‎ [I80000]‎, zoon van Pepijn "Pepijn" der Franken koning en Betrade Bertha van Laon‏.

Gehuwd ‎(IN 796)
Huwelijks ID nr. 2 (24253)

met:

womanLuitgarde Prinses‏‎ [I80027]
Overleden ‎(04060800)

Voor meer informatie, neem contact op met Terry van Erp. raamsdonkshistorie.nl