man‎Theodorus Hendrikus Antonius Maria "Theo" Mr. Heere Burgemeester‏‎ [I36020]‎, zoon van Gijsbertus Johannes Hendrikus "Gijsbert" Commandeur in de OrdHeere Officier in de Orde van Oranje-Nassau en Anna Maria Huiberdina "Anna" Zijlmans‏.
Geboren ‎27 dec 1902 Raamsdonksveer om 15:30 uur geboren V360.‎, bron: , eigen code: 243 (geboorteaangifte: Josephius Johannes Anselius van Laarhoven, 50 jaar, gemeentesecretaris & Hendricus Adrianus Hubertus Schoenmakers, 46 jaar, gemeenteontvanger), overleden ‎30 nov 1967 Tilburg om 18:30 uur‎, leeftijd 64 jaar, bron: Akte, eigen code: 1254 (overlijden aangifte: Jacobus Gerardus van den Kieboom, 53 jaar, begrafenisverzorger te Raamsdonk), begraven ‎05 dec 1967 Raamsdonksveer. Beroep: burgemeester en wethouder van Raamsdonk / advocaat / eigenaar suikerfabriek (huidige terein van Jan de Poorter). Woonplaats: Haven (nu Heerenplein) J22 Raamsdonksveer Woonde J24, J21..
Kwam op 20 oktober 1924 van Amsterdam..
.
Theo liet in 1940 het oude huis 'Chartroise' wegens de bouwvallige staa. t afbreken en er een nieuw voor in de plaats zetten door de Veerse aanne. mers Mertens en Weterings. .
Het ontwerp werd gemaakt door architect De Bever. .
In oktober 1941 kon dat huis, waarin nu het bestuur van de gemeente Geer. truidenberg is gehuisvest, betrokken worden door de familie Heere. Helaa. s is de prachtige tuin aangelegd door de firma Moerheim uit Dedemsvaar. t en ontworpen door de bekende tuinarchitecte Mien Ruys geheel verdwenen. .

Burgemeester van Raamsdonk in de periode 1938 - 1946
Wethouder vanaf 1931, loco-burgemeester vanaf 1935.
Benoemd tot burgemeester met ingang van 1 september 1938.
Blijft burgemeester tot 31 oktober 1946, met en kleine onderbreking van februari 1944 tot en met oktober 1944 vanwege onderduiken voor de Duitse bezetter.

Op 11 februari 1944 krijgt burgemeester Heere van de Duitse Majoor Ludwig het bevel om mannen uit de gemeente aan te wijzen voor het graven van verdedigingswerken in Geertruidenberg. (In de krant is dan te lezen: Begin 1941 is de burgemeester een aantal weken ongesteld, en moet rust nemen, op 12 februari gaat hij weer aan het werk. De werkelijke reden is natuurlijk iets anders) Hier heeft Heere niet veel zin in, en na overleg met zijn wethouders besluit Theo Heere onder te duiken in in Molenschot.
Theo Heere moest dus onderduiken in de tweede wereldoorlog. Hij weigerde mannen uit te leveren aan de Duitsers voor het graven van tankgrachten bij Geertruidenberg. Hij kreeg via zijn collega in Geertruidenberg te horen dat hij spoedig opgepakt zou worden; dat was op 12 februari 1944. Theo Heere heeft tot de bevrijding ondergedoken gezeten, hij was namelijk bij verstek veroordeeld tot de strop. Het vonnis moest uitgevoerd worden aan een lantaarnpaal voor zijn eigen woning.

Zijn vrouw en en kinderen zijn ondergedoken in het St. Theresia-ziekenhuis in Raamsdonksveer.
De vrouw van burgemeester Heere, Christiene van Gilse (van de Suiker), wordt gearresteerd en naar concentratiekamp Vught overgebracht.
Hun zoon Theo gaat naar een weeshuis in Schijndel en later naar een kinderkolonie te Eersel.
De overige drie kinderen worden ondergebracht in het huis van Ella Paschinger aan de Bergenstraat te Raamsdonk waar ze samen met hun gouvernante Tonnie Koevoets tot het einde van de oorlog verblijven. Op 13 september 1944 is Christine Heere van Gilse uit kamp Vught ontslagen en gaat ook aan de Bergenstraat te Raamsdonk wonen bij haar kinderen.Al snel na de onderduik actie van Theo Heere is de Duitse bezetter laaiend, en volgen er diverse acties richting de bevolking, geen van de wethouders of ander bestuursleden hebben zin om in opdracht van de bezetter als burgemeester op te treden en zo komt al snel A Schampers uit 's-Hertogenbosch als waarnemend burgemeester in Raamsdonk.
Burgemeester Theo Heere is officieel ontslagen door "De General Kommissar voor Bestuur en Justitie" Dr. F .Wimmer als burgemeester van Raamsdonk met ingang van 30 mei 1944.
Op 2 november 1944 hervat Theo Heere die is teruggekomen van zijn onderduikadres zijn werkzaamheden als burgemeester weer.

Huize Chartoise is in opdracht van burgemeester Mr. Theo Heere gebouwd in de vroege oorlogsjaren van WOII.
De Brabantse architect C H de Bever heeft het in samenwerking met Heere ontworpen. Dat de bouw in deze roerige tijd niet vlekkeloos is verlopen mag duidelijk zijn. De naam Chartoise is de Franse benaming voor Kartuizer, dit omdat het vorige huize Chartoise de ambachtsherenwoning van de familie van Son dicht bij het voormalige Karuizerklooster stond, de huidige kloosterhoeve.
Gemeente Raamsdonk nam dit huis over van de familie Heere in 1970 om het te verbouwen tot gemeentehuis, wat het nu nog steeds is. De verwijzing naar de familie van Son is nog steeds terug te vinden in de gevel van dit monumentale pand, een gevelsteen oude het huize Chartoise met de familiewapens van de voorouders van Anna van Son, die ambachtsvrouwe van Raamsdonk was van 1751 tot 1789.

De familie Heere en de Biesbosch hebben in die tijd voor de griend- en rietcultuur een grote rol gespeeld voor Raamsdonksveer en voor veel werk gezorgd.
De Heeres kochten concessierechten op de ruigten die nu Biesbosch heten. De familie was nauw betrokken en had een actieve rol bij het exploiteren en droogleggen van de ruigtes en zij zorgden jarenlang voor veel werk in Raamsdonksveer vooral in Sandoel.
In 1950 besloot de familie hun grootste risicodragend project, de Biesboschpolders, te verkopen aan het pensioenfonds van de Staatsmijnen.

Gehuwd ‎06 feb 1928 Roosendaal, leeftijd 25 jaar, bron: Akte, eigen code: 10 (39 jaar gehuwd)
Huwelijks ID nr. 1 (11848ten, wonende te Halsteren & Johannes Petrus Maria van Gilse, 27 jaar, ingenieur, wonende te Roosendaal, broer van de bruid)

met:

womanChristina Victorine Marie van Gilse‏‎ [I36021], leeftijd bij huwelijk 25 jaar, dochter van Henricus Franciscus Maria van Gilse en Maria Christina Egidia Kenis‏.
Alias: van de suiker, geboren ‎05 okt 1902 Roosendaal‎, bron: Akte, eigen code: 409, overleden ‎20 dec 1983 Breda‎, leeftijd 81 jaar. Woonplaats: Haven J24 Raamsdonksveer (‎28 apr 1928) Kwam van Roosendaal..
Woonde aan de Haven in huize "Chartroise", het huidige gemeentehuis nu a. an het Heerenplein..
Van 1970 tot 1982 aan de Ambachtsherenlaan..
In 1982 verhuist naar Breda.

Kinderen:

1.
manGijsbertus Theodorus Maria "Bert" Heere‏‎ [I41057]
Geboren ‎15 nov 1928 Raamsdonk, overleden ‎17 sep 2003 Breda‎, leeftijd 74 jaar

2.
manH.P.M. Heere‏‎ [I41058] PRIVACY FILTER

3.
woman‎A.T.J. Heere‏‎ [I41059]‎ PRIVACY FILTER

4.
woman‎M.T.K. Heere‏‎ [I41060]‎ PRIVACY FILTER



Voor meer informatie, neem contact op met Terry van Erp. raamsdonkshistorie.nl