woman‎Marie Johanna "Mieke" Burgers‏‎ [I63730]‎
Geboren ‎04 nov 1929 Balik Bapan (Nederlands Indië), overleden ‎20 jul 2016 Huizen‎, leeftijd 86 jaar, crematie ‎29 jul 2016 Amsterdam De Nieuwe Ooster

Gehuwd ‎24 aug 1964 Amsterdam, leeftijd 34 jaar (50 jaar gehuwd)
Huwelijks ID nr. 1 (19211)

met:

manHeinz Hermann "Hein" Polzer‏‎ [I63726], leeftijd bij huwelijk 45 jaar, zoon van Herman Polzer en Adrienne Nellie Maria "Lili" van Krol‏.
Alias: Drs. P, eigen code: BN, geboren ‎24 aug 1919 Thun (Zwitserland), overleden ‎13 jun 2015 Amsterdam‎, leeftijd 95 jaar. Beroep: tekstschrijver / cabaretier / dichter / schrijver / letterkundige / componist / pianist / zanger / econoom. Woonplaats: Amsterdam
Hoewel hij vrijwel zijn hele leven in Nederland heeft gewoond, en 'tot in de haarvaten' verweven is met de Nederlandse taal, heeft Polzer altijd zijn Zwitserse nationaliteit aangehouden.
Gevraagd naar de reden waarom hij nooit de Nederlandse nationaliteit heeft aangevraagd, antwoordde Polzer dat hij de Zwitserse nationaliteit "leuk" vond en hij geen noodzaak zag van nationaliteit te veranderen.

De werkelijkheid was anders; tot tweemaal toe hielden de Zwitsers hem uit handen van de Duitsers, die hem wegens het beledigen van Hitler en Mussolini gevangen hadden gezet.

"Midden in de Tweede Wereldoorlog schrijft Polzer een kinderverhaaltje over de ondeugende belhamels Dolf & Ben (Hitler & Mussolini) die een pak rammel van Oom Sam krijgen. De studentikoze verzetsdaad komt hem te staan op vier maanden gevangenis; de straf wordt met twee maanden verlengd omdat hij een kaartspel tekent met Mussolini en Hitler als jokers."

De tweede keer sleepten zij hem, bijna letterlijk, net op tijd weg voor het vuurpeloton. Dit betekende wel dat hij naar Zwitserland moest uitwijken en daar zijn dienstplicht moest vervullen. Hij werd ingedeeld bij de geneeskundige troepen.
Uit dankbaarheid jegens de Zwitserse autoriteiten handhaafde Polzer zijn Zwitserse nationaliteit, wat niet wegneemt dat hij tot een vooraanstaande Nederlandstalige schrijver en componist uitgroeide.Na de oorlog was Polzer barpianist (voor de Amerikaanse bevrijders in Parijs), vertaler en copywriter (in Indonesië).

Begin '45 vertrekt Polzer als Rode Kruis-vrijwilliger naar het reeds bevrijde Parijs, alwaar hij als pianist voor Amerikaanse militairen optreedt en als vertaler voor het Amerikaanse leger werkt (zijn Duits klinkende naam verandert hij tijdelijk in Henry van Kol). Na de Duitse capitulatie keert hij terug naar Nederland en pakt de draad van de studie weer op.

Polzer studeert in 1950 af als bedrijfseconoom en begint een carrière in het bedrijfsleven. Drs. H.H. Polzer werkt in de komende jaren als redacteur bij Winkler Prins, als researcher bij een warenhuis en als copywriter voor verschillende reclamebureaus.

Polzer verhuist in 1954 naar Indonesië als tekstschrijver bij Lintas, een reclamebureau in dienst van Unilever. Zijn ervaringen zet hij later op schrift in het autobiografische Nieuw! Weten En Geweten In De Reclame (1974). Ondertussen schrijft hij liedjes.

Van 1964 tot 1996 trad hij op met eigen liedjes, zichzelf begeleidend op de piano.

Voor meer informatie, neem contact op met Terry van Erp. raamsdonkshistorie.nl