man‎Siebren Hazelhoff Roelfzema‏‎ [I70268]‎
Geboren ‎19 apr 1890 Amsterdam, overleden ‎20 dec 1962 Wassenaar‎, leeftijd 72 jaar. Beroep: boer / eigenaar fabriek

Gehuwd ‎31 mrt 1914 Soerabaya (Java, NOI), leeftijd 23 jaar (48 jaar gehuwd)
Huwelijks ID nr. 2 (21100)

met:

womanCornelia Francisca Vreede‏‎ [I70269], leeftijd bij huwelijk 20 jaar
Geboren ‎29 jun 1893 Sidoardjo (Java, NOI), overleden ‎feb 1982 's-Gravenhage‎, leeftijd 88 jaar

Kind:

1.
man‎Siebren Erik "Erik" Hazelhoff Roelfzema Ridder der Vierde Klasse in de Militaire Willems-Orde‏‎ [I70267]‎
Alias: Soldaat van Oranje, geboren ‎03 apr 1917 Soerabaja (Java, NOI), overleden ‎26 sep 2007 Honkaa (hawaď)‎, leeftijd 90 jaar. Beroep: piloot
Ook wel bekend onder zijn bijnaam Soldaat van Oranje, was een Nederlandse verzetsstrijder, oorlogspiloot, radiomedewerker en schrijver.

Roelfzema werd geboren in het toenmalige Nederlands-Indië als lid van het Nederland's Patriciaatsgeslacht Hazelhoff Roelfzema. Zijn ouders waren Siebren Erik Hazelhoff Roelfzema (1890-1962) en Cornelia Vreede (1893-1982). In de jaren dertig vestigde het gezin zich eerst te Den Haag en later in Wassenaar. Hij werd lid van HVV, de Haagsche Voetbal Vereniging.

Hij studeerde rechten aan de Rijksuniversiteit Leiden, woonde op Rapenburg 56 (Koninklijke Huize 'Welgelegen') en was lid van het Leidsch Studenten Corps 'Virtus Concordia Fides'. Tijdens zijn groentijd werd hij gewond door een soepterrine die Ernst de Jonge, toenmalig preses van het corps, vanuit de verte naar de groep studenten had gegooid. In het groenentoneel speelde hij een travestierol.

In 1938, zijn eerste studiejaar, reisde hij als zwerver door de Verenigde Staten. Hij beschreef zijn belevenissen in het boek Rendez-vous in San Francisco, In 1939 versloeg hij de Finse Winteroorlog, het boek hierover verscheen in 1941 onder de titel Het smeulende vuur. In 1939 stond hij niet ingeschreven bij de universiteit.

Na de rede en de daarop volgende arrestatie van prof. Cleveringa (decaan van de Rechtenfaculteit) en de weer daarop volgende 48-uursstaking van studenten, werd de universiteit eind november 1940 door de Duitsers voor studenten gesloten. In februari 1941 schreef hij in zijn eentje het zogeheten Leids manifest, waarin de Leidse studenten zich tegen de bezetter keerden. Hij liet dit op eigen kosten drukken, waarna het, met elf helpers, in de nacht van 14 op 15 februari overal in Leiden aangeplakt werd. Het bestuur van de universiteit verzocht de studenten op 24 februari 1941 geen verder verzet te plegen. Roelfzema zegde op 6 maart schriftelijk toe in principe geen verzet meer te plegen buiten de universiteit om. Hij zat in april 1941 een week gevangen in het Oranjehotel te Scheveningen, dook onder in Amsterdam, deed op 10 juni van dat jaar zijn doctoraalexamen, monsterde aan op het Zwitserse vrachtschip St-Cergue en vertrok drie weken later vanuit Schiedam als Engelandvaarder naar het Verenigd Koninkrijk.

Op basis van een oorspronkelijk plan van mede-Engelandvaarder Bob van der Stok leverde hij samen met Chris Krediet en Peter Tazelaar zendapparatuur voor het verzet af op de Nederlandse kust. Ook haalde hij personen vanuit bezet Nederland op die in Engeland gewenst waren. Ze voeren dan met een motor gun boat van de Royal Navy tot dicht onder de kust en met een roeiboot het laatste stuk naar het strand. Door de branding mislukten enkele missies.

In 1942 begon hij aan de pilotenopleiding bij de Royal Air Force (RAF). Omdat hij brildragend was, zou hij zijn afgekeurd maar door met de keuringen te smokkelen rolde hij er door. Bij het heimelijk flatteren van zijn gezichtsvermogen had hij wellicht onbedoeld Harry S. Truman als illuster voorbeeld. Na twee jaar kwam hij bij het 139e squadron van de RAF, waar hij 72 Pathfinder-missies op Duitsland vloog in een Mosquito.

Volgens de memoires van het voormalige hoofd van de Centrale Inlichten Dienst, Francois van 't Sant, is Erik Hazelhoff Roelfzema in 1947 nauw betrokken geweest bij de voorbereiding tot een staatsgreep waarbij ook PvdA-leider Koos Vorrink zou worden gedood. Bij dit plan zou ook oud-premier Pieter Gerbrandy zijn betrokken, die na het slagen van de staatsgreep opnieuw premier had moeten worden. Aanleiding was de opstelling van het kabinet-Beel inzake de mogelijke erkenning van een onafhankelijk Indonesië.

Nadien emigreerde Roelfzema naar de Verenigde Staten. Hij probeerde in Hollywood carričre te maken, eerst als acteur en vervolgens als scenarioschrijver, maar zonder succes. Vanaf 1951 werkte hij voor de NBC Television en in 1955 werd hij programmaleider bij Radio Free Europe, een Amerikaanse propagandazender, gevestigd in München. Joseph Schreieder, tijdens de oorlog chef van de Sicherheitsdienst in Nederland, was daar één van zijn collega's.

Na de oorlog was hij als voorvechter van de vrije Republiek der Zuid-Molukken(RMS) betrokken bij een geheime missie voor de Molukse zaak. Roelfzema werd door een andere RMS-sympathisant, admiraal Helfrich (in de Tweede Wereldoorlog Bevelhebber der Zeestrijdkrachten), benaderd om contact te krijgen met het verzet op de Molukken en dit te voorzien van wapens. In de Filipijnen wist hij een klein watervliegtuig te bemachtigen, maar de piloot maakte zich uit de voeten, waardoor Roelfzema genoodzaakt was het vliegtuig zelf te besturen. Vanuit de Filipijnen vloog hij met een vliegkaart naar Ambon. De actie mislukte en Indonesië probeerde hem het land uit te zetten. Dit avontuur zorgde voor veel publiciteit, die hij vervolgens gebruikte om in Nederland de Molukse zaak te bepleiten.

Sinds 1973 woonde Roelfzema in Hawaď, eerst op Maui en later op het eiland Hawaď.

Soldaat van Oranje
Onder deze naam werd Roelfzema vooral bekend. In 1968 was hij weer gaan schrijven en schreef over zijn belevenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog het boek Het hol van de ratelslang, dat in 1970 verscheen. Een jaar later werd het boek opnieuw uitgebracht onder de titel Soldaat van Oranje. In 1977 verfilmde Paul Verhoeven het boek onder dezelfde titel, met Rutger Hauer in de hoofdrol.
In 1979 is de bewerking van de film tot 4 delen onder de titel Voor Koningin en Vaderland op televisie te zien. Ook is het boek tot musical bewerkt; deze wordt sinds 2010 gespeeld in de Theater hangar op voormalig Vliegkamp Valkenburg bij Katwijk (ZH).

Met de hoofdrolspeler van Soldaat van Oranje, Rutger Hauer zou Erik Hazelhoff Roelfzema na de verfilming van zijn boek, een hechte vriendschap ontwikkelen.


Voor meer informatie, neem contact op met Terry van Erp. raamsdonkshistorie.nl